Protezler

Home / Protezler

Hareketli parsiyel protezler, kısmi diş eksikliği olan hastalara uygulanan ve hem diş hem de ağız dokularından destek alan protezlerdir. Çok sayıda diş kaybından dolayı sabit restorasyon yapamadığımız durumlarda tercih edilmektedir. Tığ tutucu ve hassas tutucu olarak ikiye ayrılırlar. Kroşe bağlantılı protezlerde dişlerin üzerine oturan metal renkli çivi-tokalar protezin tutuculuğunu sağlarken, gerekli dişler hassas bağlantılı protezlerle kapatılır ve tutucu kısımlar protez altında saklanır. Tutucular görünmediği için hassas bağlantılı protezler kroşe bağlantılı protezlere göre daha estetiktir.

Tokalar dişlerimi çürütür mü?

Hastalar protez ve dişlere en iyi şekilde bakıldığında, doğru yapılan protezlerde durum böyle değildir.

Kullanabilirmiyim?
Hareketli parsiyel protezler, tam damak protezlerine göre daha stabildir. Destek almak için hem dişleri hem de ağız dokularını kullanırlar. Yine de çok sayıda diş kaybı olan hastalarda retansiyon azalabilir ve hastalar bu protezi kullanmakta güçlük çekebilir. Bu gibi durumlarda hastaların implant destekli protezlere yönelmesi daha tatmin edici olacaktır.

 

Total Protezler

Ağızdaki tüm dişlerin kaybolduğu durumlarda alt ve üst damağa total protezler oturur. Dişlerle desteklenmedikleri için çene kemiklerinden tutunmalarını sağlarlar. Rahatlıkla kullanabilir miyim?

Bu protezler çene kemiklerinden tutunmayı sağladıkları için protezin stabilizasyonu hastaların çene kemiklerinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Üst çene kemiği daha fazla yer kapladığından ve dil alt çenede hareket ettiğinden üst protezlerin kullanımı genellikle daha rahattır. Hareketli protezler oldukları için maalesef sabit protez rahatlığı yoktur.

İlk defa kullanacağım, alışabilir miyim

Protez ağza ilk yerleştirildiğinde bir süre hasar ve yaralanmalara neden olabilir. Böyle bir durumda diş hekimi düzenli olarak ziyaret edilmeli ve vuruş yerleri aşındırılmalıdır. Kas hafızasının gelişmesi 6-8 hafta sürer. Bu işlemin sonunda dudak, yanak ve dilin proteze uygun hareketi tamamlanır ve hasta protezi rahatlıkla kullanabilir.

Nasıl temizlemeliyim?
Takma dişlerinizi akan su (sıcak değil) ve sabunla yıkamalısınız. İsteyen hastalar protezler için özel fırça satın alabilirler. Protezin temizlenmesi için satılan protez temizleme tabletleri dışında su ve sabun dışında hiçbir şey kullanılmamalıdır.

Protezlerim hareket edecek mi?
Çene kemiklerinizin hacmi yetersiz ise proteziniz dengesini kaybedebilir ve çiğneme kuvveti altında hareket edebilir. Protezinizin yapışmasını artırmak için eczanelerde satılan protez yapıştırıcılarını kullanabilirsiniz. Yeterli değilse protezler yapılacak implantlarla desteklenmelidir.

İmplant Protezleri

Tek Diş Eksikliğinde İmplant mı Köprü mü?

Tek diş eksikliğinin tedavisi 2 şekilde yapılır. Eksik bölgeye implant uygulayarak veya bitişik dişleri bir köprü ile keserek. Köprü uygulamasında güçlü bitişik dişler kesilmelidir. Bu durumda hem sağlıklı diş dokusu kaybedilir hem de köprü hijyeni sağlamak için ekstra aparat kullanılması gerekir. Diş kaybı olan bölgede disfonksiyon sonucu kemik erimesi devam eder ve bölgedeki implant yapımı daha sonraki dönemde zorlaşır. İmplant uygulandığında hem komşu dişler bozulmadan korunur hem de bölgedeki kemik erimesi implant sayesinde engellenir.